Speak Up! | UŽSIENIO KALBA: KAIP EFEKTYVIAI JĄ ĮTRAUKTI Į SAVO KASDIENYBĘ
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2749
post-template-default,single,single-post,postid-2749,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

UŽSIENIO KALBA: KAIP EFEKTYVIAI JĄ ĮTRAUKTI Į SAVO KASDIENYBĘ

Iš tiesų, tam, kad išmoktum užsienio kalbą tau nereikia imtis kažkokių didelių ir drastiškų pokyčių gyvenime, tokių kaip pavyzdžiui, pakeisti darbą į tokį, kuriame turėtum būtinai kasdien bendrauti užsienio kalba ar persikraustyti gyventi į kitą užsienio šalį, kurioje kalbama ta kalba. Tai yra visiškai nebūtina. Net ir gyvenant savo mieste, Lietuvoje, ir dirbant savo darbą, kuriame tau nereikia kasdien naudoti tos užsienio kalbos, tu tiesiog gali į savo kasdienybę įtraukti šiek tiek nedidelių naujų įpročių.

Tad, norime su tavimi pasidalinti ne vienu, o net keliais labai paprastais patarimais, kaip į savo kasdienį gyvenimą gali įtraukti užsienio kalbos mokymąsi. Visi šie patarimai,nauji įpročiai neatims daug laiko, bet jie ženkliai pagerins tavo žodyną, supratimą, rašymą ir net kalbėjimą užsienio kalba.

Štai sąrašas patarimų, kuriais didelio pokyčio savo kasdienybei nepadarysi, bet užsienio kalbos įgūdžius tikrai patobulinsi:

1. Turi laisvo laiko – išnaudok jį prasmingiau nei tik scrollinant TikTok’e ar Instagram’e – naudok kalbų mokymosi programėles telefone, skaityk straipsnius. O jei vis tik norisi leisti laiką socialiniuose tinkluose, susirask turinio kūrėjus, kurie tau būtų įdomūs bei kalbėtų ta užsienio kalba, kurią tu mokaisi. Taip galėsi geriau suprasti ir išmokti šnekamąją kalbą, kuri yra naudojama kasdien;

2. Jei turi išugdytą įprotį skaityti produktų etiketes maisto prekių parduotuvėse, pabandyk jas nuo šiol skaityti ta užsienio kalba, kurią mokaisi, o jei kažkokio žodžio nežinosi, juk visada gali pasižiūrėti į lietuvišką prekės aprašymą;

3. Kasdienį pirkinių sąrašą sudarinėk ta užsienio kalba, kurią šiuo metu mokaisi, o išbandant naujus receptus pasistenk naudoti parašytus ar nufilmuotus būtent ta kalba. O gal net pabandyk išmokti pagaminti vieną ar kitą tradicinį tos šalies patiekalą ir nustebink savo šeimą ar suorganizuok teminį vakarą draugams;

4. Viską versk į tą užsienio kalbą: reklamas, pavadinimus, visokius užrašus, kurios pamatai, ryte važiuojant į darbą, einant miesto gatvėmis, ar vakare žiūrint televiziją. Tai gali daryti mintyse. Taip tobulinsi savo žodyną bei skatinsi savo mąstymą ir greitesnį minčių dėliojimą užsienio kalba.

5. Esant galimybei viską, ką matai užrašytą užsienio kalba, skaityk garsiai. Straipsnius, pranešimus telefone, reklamas, dainų žodžius – taip tobulinsi ne tik žodžių tarimą, bet ir pradėsi pastebėti sakinių struktūrą, gramatinius laikus, kada ir kaip jie yra naudojami.

6. Pabandyk, tai, ką galvoji, taip pat versti į užsienio kalbą, kurią mokaisi – iš pradžių tai gali būti gana sunku ir pastebėsi, kad tavo mintys sulėtėja ir pradedi galvoti apie vieną ar kitą žodį, ar kaip teisingai sudėlioti sakinį. Tačiau taip tu irgi plėsi savo žodyną ir sklandesnį minčių dėliojimą. O jei nežinai ar neprisimeni kokio nors žodžio – juk visada gali jį pasižiūrėti žodyne.

7. Na ir žinoma, filmus žiūrėk ta užsienio kalba, kurią mokaisi, o jei pastebi, kad ne viską pilnai nesupranti – įsijunk tos užsienio kalbos subtitrus, o žodžius kurių nežinai išsiversk.

Ir čia tik keletas patarimų, kuriuos mes tau siūlome išbandyti ir kurie neatims daug tavo laisvo laiko ir nepakeis tavo kasdienės rutinos.

Bet visų svarbiausia – pastovumas. Nuspręsk kam gali kasdien skirti bent 5-10 min – ar tai būtų naujų žodžių mokymasis, ar skaitymas. Juk lengviau kiekvieną dieną rasti bent kelioliką laisvų minučių, nei tam kasdien skirti visą valandą.

Žinoma, norint daryti greitesnę pažangą ir greičiau išmokti laisvai komunikuoti užsienio kalba, turėsi skirti daugiau nei 5-10 min. Mes rekomenduojame turėti privatų užsienio kalbos mokytoją ar užsirašyti į užsienio kalbos kursus, kuriuose labiau gilinsi ir stiprinsi savo užsienio kalbos žinias ir gebėjimus. Parašyk mums ir pradėk lengvai komunikuoti užsienio kalba!