Speak Up! | Slengas – kas tai ir kodėl jis reikalingas?
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2738
post-template-default,single,single-post,postid-2738,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Slengas – kas tai ir kodėl jis reikalingas?

Man viskas dzin, makaronus ant ausų pakabinsiu ir varom su audine į tūsą.

ir

Man niekas nerūpi, pameluosiu ir važiuojam su Audi į vakarėlį.

Kuris iš šių dviejų sakinių suteikia daugiau gyvybės ir žaismingumo? Be abejo, kad pirmasis. Ir būtent dėl to, kad tai yra 100 proc. mūsų pačių kasdien naudojami žodžiai ir išsireiškimai, dar vadinami žargonu arba, kaip dabar jau priimtina – slengu.

Pats žodis slengas mūsų kalboje yra žargonas ir yra pritaikytas iš anglų kalbos žodžio slang.

Būtent šie žodžiai ir atsiranda iš šnekamosios kalbos bei kasdienio mūsų gyvenimo. O atsirasti jie gali keliais skirtingais būdais:

  1. Kuomet sutrumpiname žodžius, kaip pavyzdžiui suspicious (ang. įtartinas) trumpinama tiesiog sus;
  2. Kuomet sujungiame du žodžius į vieną, kaip highkey;
  3. Kuomet esamiems žodžiams suteikiame naujas reikšmes, pavyzdžiui, bet=yes arba tea=gossip.

Anksčiau įvairūs slengo žodžiai ir frazės pagrinde sklisdavo ir populiarėdavo per dainas ir dėl to reikėdavo daugiau laiko, kad tam tikri žargonizmai išplistų daug plačiau. Dabar, interneto ir socialinių tinklų laikais, kuomet pasaulis jau nebėra toks didelis ir naujienos jame pasklinda labai greitai, sužinoti naujus išsireiškimus pavyksta kur kas greičiau. O juos priimti ir pradėti naudoti kasdieniame gyvenime yra mūsų kiekvieno asmeninis pasirinkimas.

Galime sakyti, kad slengo naudojimas yra mados reikalas ir jį dažnai naudojame tam, kad pritaptume prie vienos ar kitos visuomenės grupės. Jos skirtingos tad ir naudoja skirtingą slengą. Juk net ir bendraudami su savo viena draugų grupe naudojame vienus išsireiškimus, su šeima – kitus, o darbe – galbūt dar kitus. Juk taip, ar ne?

Kadangi, slengas yra labai greitai besikeičiantis, vieni išsireiškimai tampa dažniau naudojami ir madingi, o kiti – nebe. Taip pat, vartojant slengą, svarbu žinoti, ką jie reiškia bei kaip jie yra teisingai tariami, kitu atveju pašnekovas gali jūsų nesuprasti.

Nors atrodo, kad slengo naudojimas yra gana apsunkintas dalykas, tačiau jis pagyvina ir suteikia žavesio kalbai, taip sukurdamas atmosferą ne tokią formalią ar įtemptą. Neretai jis būna ironiškas ir juokingas (dar kartą perskaityk pirmąjį sakinį). Slengo naudojimas gali būti vienas iš būdų atskleisti savo asmenybę ir taip išsiskirti iš kitų.

Ir tikrai nebūtina kiekvienam iš mūsų naudoti slengo, jei to nenorim, bet šiais laikais, su į darbo rinką atėjusia Gen Z karta, suprasti slengą yra bene būtina, jei norime suprasti vieni kitus. Šiuo laikotarpiu internete galima rasti gana daug turinio kūrėjų, kurie trumpais filmukais, parodo skirtumus tarp skirtingo amžiaus kolegų, kaip jie skirtingai reaguoja į įvairias situacijas darbe bei kaip jie komunikuoja tarpusavyje. Kadangi jaunimo ir ypatingai Gen Z kartos kalboje gausu slengo, vyresniems kolegoms juos suprasti yra sunkiau.

Tad svarbu – prieš naudodami slengą nepamirškite atkreipti dėmesio, kur ir su kuo bendraujate, nes nelaiku ir ne vietoje ištartas netinkamas žodis gali sugluminti pašnekovą. 🙂